Jó tudni

Sokan már csak akkor hívnak villanyszerelőt, ha baj van és szó szerint szinte „ég a ház”. Előzze meg a bajt az elavult biztosítéktáblák, olvadó biztosítók cseréjével. Vészjósló jelek: furcsa zizegő hang a biztosítéktáblában, enyhe égett szag az elosztó vagy a kötődobozok környékén.  Az épületben lévő elektromos eszközök nem megfelelően működnek, a lámpák izzói pislákolnak, gyakran kiégnek.

Már nagy a baj: folyamatosan leold a biztosíték, nem lehet visszakapcsolni, füstöl az elosztó tábla vagy egy kötődoboz, esetleg ki is gyullad.

Néhány tévhit:

– a biztosítékok megvédenek az áramütéstől

Az olvadó biztosítékok vagy a manapság helyette használatosabb u.n. kismegszakítók feladata a készülékek és az épület villamos vezetékhálózatának védelme túláram estén. Ez azt jelenti, hogy ha túlterhelnénk egy áramkört nagyobb áramfelvételű fogyasztókkal (hősugárzó, olajradiátor), akkor a vezetékek ne égjenek össze, hanem oldjon le a biztosíték. Ettől minket még érhet áramütés. Ez ellen a hibaáram-védő kapcsoló, vagy konyhanyelven fi-relé felhelyezése a megoldás .A fi-relé olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit.

Forgalmazóinknál kiharcolt kedvezményekkel az esetek nagy részében kedvezőbb áron tudjuk beszerezni a szerelvényeket, mint a magánszemélyek, így több ezer forintot is meg tud takarítani a kapcsolók, konnektorok költségén.